zondag 5 juli 2015

HITTEGOLF

Het is 4 juli en het is warm, èrg warm. Er is sprake van een officiële canicule (hittegolf) en in de Creuse geldt  "vigilance orange" (code oranje). Extra waakzaamheid is geboden voor mens en dier. Dat belooft wat voor de Tour de France, die vandaag van start gaat in Utrecht!

Men verwacht dat de extreme warmte zeker nog  aanhoudt tot de Franse nationale feestdag, le quatorze juillet. Op die dag herdenkt heel Frankrijk het begin van de Franse Revolutie met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789.  De boeren klagen over de extreme droogte en hebben hun handen vol om hun dieren in goede conditie te houden. Bij ons begint het gras al aardig bruin te worden en het knispert van de droogte onder de voeten. 

Pien, onze poes, ligt als een rode tijger op het asfalt van de entree in de koele schaduw van de lindeboom. Een merel in de boom trekt haar aandacht. Loom tilt zij haar kopje op, maar ze ligt te lekker om in actie te komen. Een wit vlindertje is interessanter en brengt haar in beweging. De vlinder is haar echter te snel af en dus strekt Pien zich even verderop weer uit op het terras, nog steeds profiterend van de schaduw van de boom. 

Ook wij ondervinden de effecten van de hittegolf! Er komt niets uit onze handen en we zitten overdag voornamelijk  in de keuken, op dit moment de koelste plek in huis. Een paar dagen terug ben ik in alle vroegte naar Montluçon gereden om een opblaasbaar zwembadje te scoren. Ik was nog net op tijd om een van de laatste exemplaren te bemachtigen. Het badje ligt  nu als een soort koele oase in de woestijn op ons dorre bruine grasveld. Van tijd tot tijd laten wij ons erin zakken en drijven vervolgens op onze zwemband als een soort waterlelie op het koude water. Het helpt ècht en verkwikt ons voor tenminste enkele uren.

 Vanavond zijn we uitgenodigd voor een evenement in ons kleine dorpje. Sylvestre, onze buurman, organiseert jaarlijks een barbecue en Cinéma de plein air-avond voor vrienden en buren. Onze Nederlandse vrienden Ron en Diana gaan  met ons mee om het feest mee te maken. Het programma loopt altijd erg uit, zoals gebruikelijk in Frankrijk. Voor het aperitief wordt ruim de tijd genomen, zodat ook de barbecue pas veel later wordt aangestoken dan gepland. Iedereen heeft spiesen met vlees, kip en salades meegenomen. Voor stokbroden is gezorgd en Nathalie heeft een lam geslacht, zodat er voor iedereen een heerlijk stukje mals lamsvlees op een stokbroodje is.
Na de barbecue installeert ieder zich met trui, deken of omslagdoek in de meegebrachte tuinstoel of chaise longue en bij het licht van de net niet meer volle maan, ontvouwt zich het naar blijkt nogal trieste verhaal. De film "Mommy", gesproken in Canadees/Frans en gelukkig ondertiteld in normaal Frans, is pas afgelopen om kwart voor twee!
Dan wordt er nog een kampvuur ontstoken, kan er een digestief gedronken worden  en is er muziek.  Het geheel heeft een feeërieke uitstraling door het vuur, de gekleurde lampjes en de heuse disco-bol die voortdurend een regen van verlichte waterdruppels uitstrooit over het Creusois huisje van Sylvestre.
Moe maar voldaan lopen we beladen met stoelen, uitklaptafeltje, koelbox en picknickmand, bij het licht van de maan en ons zaklampje terug naar huis.


 

https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/q82/p75x225/11402388_10153452283473395_8444675503114802055_o.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten